2005-10-04 20:43:09• hírek • Szatmar.ro

Eltörlik a szigorításokat

A Magyarországra utazók hamarosan mentesülnek a szigorítás alól.

A Magyarországra utazni kívánó román állampolgárok hamarosan mentesülnek a szigorítás alól jelentette ki Markó Béla szövetségi elnök Vasile Blaga belügyminiszterrel folytatott tárgyalást követően. A miniszterelnök-helyettest a tárca vezetője immár pozitív fejleményekről tájékoztatta, közölve, hogy tárgyalt magyar kollégájával Lamperth Mónikával, és sikerült megoldást találni. A belügyminiszterek megegyeztek abban, hogy a román és a magyar határrendészet rövid időn belül megállapodást köt egymással, magát a rendeletet is módosítani fogják ebben a szellemben.

Vasile Blaga belügyminiszter ígéretet tett Markó Béla miniszterelnök-helyettesnek, hogy a két határrendészet megállapodást köt egymással arról, hogy a két ország közötti határátlépés esetén nem alkalmazzák a román belügyminisztérium által megállapított általános kritériumrendszert, az csak a schengeni országokra lesz érvényes.

A megállapodás alapján Vasile Blaga nagyon hamar módosítani fogja az október elsején érvénybe lépett rendeletet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Magyarországra utazás esetében ugyanazok a szabályok lesznek érvényesek, mint amelyeket a mostani belügyminiszteri rendelet kiadása előtt alkalmaztak. A szigorúbb feltételeket tehát a két fél csak a schengeni határra vonatkozóan tekinti kötelezőnek. Ezzel gyakorlatilag oda jutnak majd el, amit jómagam is javasoltam néhány nappal ezelőtt a belügyminiszternek, miszerint csak a schengeni országok esetében érvényesítsenek szigorúbb követelményeket - jelentette ki a szövetségi elnök, aki szerint napok kérdése, hogy megoldódjék a helyzet.

Mint ismeretes Markó Béla miniszterelnök-helyettes az elmúlt napokban többször is tárgyalt a határátlépéssel kapcsolatos új szabályok témájáról Vasile Blaga belügyminiszterrel. A megbeszélések alkalmával mindvégig azt az álláspontot képviselte, hogy semmilyen módon nem szabad akadályozni az állampolgárok határátkelését.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: